Najlepsze odmiany kukurydzy na kiszonkę

Kukurydza stanowi aktualnie podstawę żywienia większości zwierząt gospodarskich. Zwykle wykorzystywane jest ziarno, ale coraz większą popularnością uzyskują także kiszonki. Przy wybieraniu najlepszej odmiany kukurydzy na kiszonkę należy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników.

Różne odmiany kukurydzy na kiszonkę

Produkcja kiszonek będzie najbardziej ekonomiczna przy wykorzystaniu mieszańcowych odmian kukurydzy. Są one bardziej odporne na niekorzystne czynniki środowiskowe, takie jak niskie temperatury oraz niedobory wody. Ponadto charakteryzują się szybszym wzrostem oraz plonami większymi nawet o kilkadziesiąt procent. Kukurydza z przeznaczeniem na kiszonkę powinna cechować się dużym udziałem suchej masy w ogólnym plonie, jak również dużym udziałem kolb oraz wysoką strawnością liści i łodyg.

Ponadto należy zwrócić uwagę na wczesność FAO, co ma bezpośredni związek z produktywnością. Wczesne odmiany będą dawały mniejsze plony, natomiast odmiany zbyt późne będą skutkowały opóźnionym dojrzewaniem i gorszą jakością kiszonki. Ma to szczególne znaczenie dla gospodarstw prowadzących hodowlę bydła mlecznego o wysokiej wydajności.

Zawartość suchej masy

Zawartość suchej masy w kolbach ma duże znaczenie w uzyskaniu kiszonki o określonej jakości. Najkorzystniejsza wartość to zakres od 30 do 35 procent. Natomiast udział kolb w plonie kukurydzy kiszonkowej decyduje o zawartości skrobi i wartości energetycznej gotowej kiszonki. W tym przypadku wartość powinna wynosić około 35-45 procent. Jest to istotne zwłaszcza dla krów mlecznych, bo powoduje zwiększenie produkcji mleka.

Warto zwrócić uwagę także na odmiany kukurydzy na kiszonkę typu stay-green. Pozwalają one na dłuższą akumulację suchej masy, dzięki czemu rośliny zachowują dłużej zdolności do zakiszania. Rośliny zielone mogą ulegać porażeniu przez choroby grzybowe, co powoduje, że będą wolne od mikotoksyn. Tego typu odmiany powinny być zbieranie późno, dzięki czemu zawartość suchej masy osiągnie prawidłową wartość, czyli ponad 30 procent. Z powyższych względów wybór najlepszej kukurydzy jest związany ze znalezieniem odmiany, pomiędzy wczesnymi i późnymi, która zapewni optymalne warunki wzrostu i zbioru plonów.